dr. Németh Ibolya, Bia |
A pécsiek biztosan találkoztak már egyikkel-másikkal.
Velük és azokkal is, akik még nem hallottak a gazcsodákról, megosztom egy
kellemes munkareggeli kulináris és szellemi élményeit. A reggelit Cserkúton, a Biobia
Portán töltöttük el, dr. Németh Ibolyánál, aki ott áll minden kreatív öko-ötlet
mögött a maga eredeti, színes egyéniségével.
Az ízeket, illatokat, színeket lágyan integráló
munkareggelink
a következő kínálatból állt: medvehagymás mangalicazsír, füstölt sonka, hurka,
kolbász, disznósajt, medvehagyma-bigyó, savanyított júdás füle gomba,
savanyított füge, zamatos turbolya, ibolya, salátaboglárka, pitypang,
medvehagyma, cukorborsós cékla, céklakrém csicsókával, sajtkrém, lecsókrém, kajszi
lekvár, házi kenyér, tea, méz.
Igazából azért kerestem a beszélgetés lehetőségét dr. Németh Ibolyával, mert érdekelt,
·
milyen inspirációból, hogyan született a sok
öko-gondolat,
· azok
hogyan váltak valóra.
Kíváncsi voltam,
·
mit tart fontosnak az egészséges táplálkozással
kapcsolatban,
·
milyen lehetőségeket lát az egészségtudatos
szemléletformálás kapcsán
Mindenekfelett persze megint az EMBER-re voltam kíváncsi,
aki hiteles közvetítőjévé tudott válni az egészségtudatos szemléletnek.
A szépen terített asztal mellett felsoroltam a
kérdéseimet, és hagytam, hogy szemezgessen belőlük.
Bia: Engem a
kérdéseid közül az szólított meg leginkább, hogy mit tartok egészséges
táplálkozásnak. Mitől egészséges a táplálkozás, mitől egészséges egy étel?
Nekem ott kezdődik az egészséges étel, hogy tudom, hogy
honnan van. Ez az alap. Nem mondhatjuk pl., hogy most egészségesebb paradicsomot
enni, mint kolbászt, mert ha most itt lenne a házi kolbász mellett egy
paradicsom is, azt kellene mondanom, hogy a kolbász az egészségesebb, mert az a
kővágótöttösi Baricstól való, aki maga nevelte a disznót. Tehát tudom, hogy miből
van ez a kolbász, tudom, hogy milyen körülmények között tartja az állatait, hogyan
tölti a kolbászt. Nyilván egy fokkal még jobb lenne, ha a magam nevelte
disznóból készülne a kolbász, vagy vadon élő állat húsából. De az biztos, hogy
a paradicsomra nem mondanám, hogy egészségesebb, mert most március legelején
nem lehet egészséges paradicsomot előállítani. termény, mert a termőföldjeink
rettentően ki vannak használva, ki vannak szipolyozva, a vetésforgó szinte nem
működik, így a legtöbb természetes energia az erdei termésekben van.
Tehát nekem az egészséges táplálkozás arról szól, hogy az ételben legyen minél több természetes, legyen benne minél több erdei.
Tehát nekem az egészséges táplálkozás arról szól, hogy az ételben legyen minél több természetes, legyen benne minél több erdei.
Az egészséges táplálkozást, az egészséges életvitelt, az egészségformálást
nagyon fontosnak tartom, de ezeket csak nagyon sok programmal lehet elevenné
tenni. Nemrégiben pl. Töttösön tartottunk egészség-napot. Az iskolásoktól
kezdve sokan bejöttek a rendezvényre. Készítettünk egy táplálék-piramist.
Voltak benne egészségtelen és egészséges termékek. Megtanítottuk a
jelenlévőknek, hogy nem szabad csak a szemre hagyatkozni, a rögzült minták
szerint választani, el kell olvasni, mikből van a termék. Meg kell nézni, milyen
a csomagolása, stb. A saját élmény, a tapasztalat-tapasztalás segít legtöbbet a
szemléletformálásban. Mivel alapvetően környezeti nevelőnek tartom magam,
fontos, hogy minél több helyen, minél több gyerekhez, felnőtthöz eljusson a
környezet, a természet, az egészség fontosságának gondolata.
Rozi: Hogyan lesz
valakiből környezeti nevelő? Honnan ered a természethez, az egészséges
életmódhoz való kötődésed?
Bia: Szabad
embernek születtem egy hegy tetejére, Somogy megyében. Ezen a helyen, a Baráti
hegyen minden együtt volt ahhoz, hogy egy család önfenntartó módon megéljen: a
hegy, az erdő, a legelő, a berek, a kutunk. Apukám kőművesként eljárt dolgozni.
Anyám vitte az otthoni életet. Kapáltunk, etettük az állatokat, jártuk az
erdőt, gyűjtöttük, amit adott. Ott élt velünk a nagyapám is, ő mindent ismert a
természetből. Az ő apja még nomád pásztor volt. Szóval parasztlány vagyok. Ez
az alap.
Aztán a család azt várta, hogy tanuljak. Tipikus első generációs
értelmiségi vagyok. Egy diploma, másik diploma, doktorátus, tanítás az
egyetemen. Belecsöppentem mindenféle pedagógusképzésbe. Hosszú évek után aztán
egyszer csak úgy éreztem, hogy ezt nem tudom tovább csinálni. Kiégtem. Ott
hagytam a felsőoktatást, mert vállalhatatlannak éreztem. Nem akartam beleragadni
a depresszióba.
Kerestem, kutattam a kifele vezető utat, így találtam rá a
pszichodrámára. Azzal gyógyultam évekig, aztán újabb éveken át asszisztenskedtem
is csoportok vezetésében. Segítő vagyok, de ebben is megtaláltam a saját utam.
Erdei pszichodrámát csinálok, monodrámát. Ebbe még nem adtam bele magam egészen, nem
vertem még nagydobra, mert most az ökobüfé, a szakértés, a közösségfejlesztés
viszi az időm nagy részét.
A környezeti neveléssel úgy találkoztam, hogy mind a két
gyerekem kilóg az átlagból. Az egyik felfelé, nagyon okos, a másikat
fejleszteni kellett. Akkor még nem volt fejlesztő pedagógia Magyarországon. A
pedagógiai módszereket kutatva találtam rá a környezeti nevelésre, amelyen
keresztül bekúszott Magyarországra is a gyerekközpontú pedagógia. Ebben benne
ragadtam. Egyre többet tudtam meg a környezeti nevelésről. Sokat voltam
külföldi tanulmányutakon. Így nagy kanyarokkal (pl. bölcsiben is próbálkoztam) visszajutottam
a természetes közegemhez a természeti környezethez, a környezeti neveléshez és
a közösségfejlesztéshez. A Biobia Porta, az Ökocsali, a öko-büfék mind ehhez a
környezeti nevelés és közösségfejlesztés témakörhöz tartoznak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése