2014. március 11., kedd

Hadd legyen a jóga mindenkié!



Hild Mária hathajóga-oktató  adta a riportnak a fenti címet. Máriát arról kérdeztem:
  • Van-e felső életkori határa annak, hogy valaki elkezdjen jógázni?
  • Mi a jóga,
  • Mitől több a jóga egy sajátos mozgáskultúránál?

Mária: Bárki jógázhat, lehet fiatal, korosabb, vékony – vagy teltebb testalkatú, gyakorolhat egyedül, csoportban oktató mellett, bárhogy is, a jóga jótékony áldását meg fogja tapasztalni.Van, akiben egy betegség hatására érlelődik meg az elhatározás, van, aki stresszes életmódjából való hajszából szeretne kikapcsolódni, van, aki mindig is érzett valami felfedezni valót, hívást ebbe a titokzatosnak tűnő világba, van, aki önismeretében szeretne fejlődni, van, aki egyszerűen csupán kíváncsi, és azért jön el az első jógaórára.

A jóga India ajándéka az egész emberiség számára, 5000 évre visszaeredeztethető múlttal. Holisztikus élettudomány, látásmód, segítségével megértjük az egyén helyzetét az Univerzumban, az ok és okozat törvényét, megtanuljuk tisztelni minden élőlényben a lelket, mély önismeretre teszünk szert.

A jóga nem vallás, „túl van” a vallásokon, az egyetemes Istenséget hirdeti, gyakorolható bármely hitbeli meggyőződéssel, így összekapcsolja az embereket, békére, alázatra tanít.

Csodálatos út, melyen haladva megsejtjük életfeladatunkat, megértjük körülményeinket, megérezzük felelősségünket önmagunkkal, embertársainkkal, a világmindenséggel szemben.

Többféle ösvény mentén gyakorolható, ám a kitartás, az elszánt odaadás, a mértékletesség, a rendszeresség minden törekvő számára meghozza gyümölcsét.
A Nyugat embere leginkább a hatha jógát ismeri és a fizikai testre gyakorolt hatás miatt jógázik.
Ha (Nap) Tha (Hold), már a jelentésében is benne van az egyensúly keresése, tanítása szerint testünk a lelkünk temploma. Testünket művelve, tisztítva, fejlesztve, elménket elcsendesítve méltó lakhelye, temploma lesz lelkünknek, összhang, béke, harmónia lesz ezáltal bennünk.

Belülről fakadó szépséggel, mindnyájunkból a legjobb tulajdonságainkat hívja elő, megismerteti velünk valódi természetünket, mely a béke, a csend, a nyugalom és a szeretet.


Patanjali 8 lépcsős rendszere útmutató és elfogadott szinte minden jógairányzatban, mely az emberi lét legmagasabb szellemi szintjéhez, az üdvösség állapotához vezet.

 Az első két lépcső:
A külvilághoz, embertársainkhoz való viszonyulásunkban ötféle tiltást, nem ajánlott, kerülendő viselkedést sorol fel.

  • A nem ártás, az erőszakmentesség az első és legfontosabb betartandó szabály, mely a tetteken túl a szavakra, sőt még a gondolatainkra is vonatkozik és önmagunkkal szemben is gyakorolnunk kell.
  •  Második etikai szabály a nem hazudás, az igazsághoz való ragaszkodás, az őszinteség.
  • Mások tulajdonának tiszteletben tartása, a nem lopás a harmadik.
  • Negyedik az önfegyelmezés, a nemi ösztön féken tartása, a nem kicsapongás, a hűség.
  • Ötödik a nem mohóság, ne legyünk telhetetlenek.

Belső világunkkal való viszonyulásunkhoz ötféle ajánlást, követendő viselkedést tanít.

  • Tartsuk tisztán testünket, elménket.
  • Legyünk elégedettek, ne vágyjunk felesleges javakra.
  • Tudjunk erőfeszítést vállalni, fegyelmezni önmagunkat.
  • Tanulmányozzuk rendszeresen az Írásokat, bölcseleteket, törekedjünk önmagunk megismerésére, fejlődjünk szellemileg.
  • Legyünk képesek hódolatra az Istenség, a Legfelsőbb Lélek iránt.

A harmadik lépcső:A fenti öt tiltás és öt ajánlás, mintegy a jóga tízparancsolata képezi az első két lépcsőt a nyolcfokú létrán, és csak ezt követi a harmadik szint, a kitartott jógapózok, az ülésmódok, az ászanák szintje. Legtöbb ember ezen a szinten kezdi a gyakorlást, ám finom módon, szépen lassan bennük is elfogadhatóvá, természetessé válik az első két szint tanítása.

Az ászanák mértékletes, rendszeres gyakorlása rugalmasan tartja testünket, hajlékonnyá tesz, javítja testtartásunkat, fejleszti egyensúlyérzékünket. Segít belső szerveink hormonrendszerünk, légzésünk, idegrendszerünk egészséges működésében.

A negyedik lépcső:Légző gyakorlatok a negyedik lépcsőre visznek bennünket, melyekkel az életerő áramlását szabályozzuk a testünkben, tudatosítva finomabb fizikai testünket, energiáinkat.

Az ötödik lépcső:Ötödik szinten a kifelé irányuló, külvilág jelenségei felé forduló érzékeinket befelé próbáljuk visszavonni, belső hangokra, belső látásra figyelni.

Hatodik lépcső a koncentráció, a figyelem összpontosítása, az elme működésének tudatos irányítása.

Hetedik fok a meditáció, belső béke, egységérzet.

Nyolcadik, legmagasabb foka a létrának a megvilágosodás, a közvetlen megismerés, az üdvösség állapota.


„Ezen az úton egyetlen lépés sem vész kárba” –szól a Tanítás, jussunk el bármeddig is, életünk teljesebb lesz, kapcsolataink harmonikusabbá válnak, békés, boldog és elégedett emberek leszünk.





Hild Mária névjegye: felsőfokú hathajóga-oktató, OKJ-s rekreáció-sportoktató
70-945-4239, E-mail: hildmaria@gmail.com


21 évvel ezelőtt kerültem kapcsolatba a jógával, egy betegség hozta az üzenetet és késztetett arra, hogy keressek magasabb értelmet életemnek.

Várhelyi Sándor volt talán akkoriban az egyetlen, aki jógafoglalkozást tartott Pécsett,  végtelen hála és tisztelet van bennem azóta is felé, amiért már az első alkalommal úgy éreztem, megtaláltam, amit mindig is kerestem. Több mint 10 éven át hűséges, törekvő gyakorlóként jártam óráira, majd egyszer megkért, helyettesítsem őt egyik órán, amikor nem tudott jelen lenni. Nagy lelkesedéssel, izgalommal és alázattal vállaltam. Későbbiekben már a nyári hónapokban tartottam jógát, amikor ő pihent. Biztatására és többek kérésére, a bennem felismert késztetésre 14 év gyakorlás után érkezett el az idő, hogy oktatónak képezzem magam.

Rekreációs sportoktató tanfolyamra jártam, miközben lehetőség adódott helyben jógaoktatói képzésben is részt venni. Sri Vijay Anand indiai jógamesternél két év után felsőfokú hathajóga oktatói képesítést szereztem. Magas szintű elméleti tudást, a jóga egészségre gyakorolt hatását, ayurvédát tanított úgy, ahogy ő született indiaiként átadni tudta.

Így kezdődött az én utam és immár 7. éve tartok jógafoglalkozásokat hetente többször ugyanazon a helyszínen, ugyanabban az időpontban, nyaranta jóga táborokat szervezek, vezetek állandó helyen, évente indítok kezdőknek tanfolyamot sok elmélettel, egész életre szóló tanítással.

Lelkesedésem töretlen, felelősségtudatom egyre erősebb, igyekszem mindig tovább fejlődni tudásban, tapasztalatban. Évek óta rendszeres látogatója vagyok a Napkelet Jógaház jógafilozófiai műhelyének, a Rácz Géza által vezetett Mandalakörnek, nekik az eredeti, Bhagavad Gítá szerinti tanítást köszönöm.


Többféle irányzat tanulmányozása, gyakorlása, megérzéseim, belső világom alapján egyéni stílussá formálódott az óravezetésem, melyben fontos szerepet kap a szellemi fejlődés, a spiritualitás, a stressz oldása, a vezetett meditáció, a pozitív, életigenlő szemlélet, az elfogadás.

Óráimat a ma emberének lehetőségeihez igazítva vezetem, figyelembe véve mire van szükségük leginkább, a szigorúság helyett inkább a jó példát tartom fontosnak. A tizenévestől a 70 évesig, a kezdőtől, a 40 éve gyakorlóig mindenki megtalálja maga számára a helyét körünkben. Tapasztalataim szerint a közös gyakorlás erőt, motivációt ad, az odaillő halk zene, a mécsesek szelíd fénye, a füstölő vagy illóolaj használata pedig lecsendesíti érzékeinket, így biztosítva a befelé figyelést, az odaadó törekvést.


Jógaóráim minden alkalommal -  általam szellemi tápláléknak nevezett -  rövid felolvasással kezdődnek, melyek mintegy megadják a foglalkozás alaphangját, melyek, mint alkalmas, jó talajba elszórt magocskák, bizony szép gyümölcsöt teremnek a visszajelzések alapján. Weöres Sándor, Hamvas Béla, Márai Sándor, Buddha, Gandhi, Lao-Ce, Tolle, Tagore gondolatai többek között a legkedvesebbek.

Rövid ráhangolódás után zengetjük az ÓM mantrát és könnyű, egyszerű gyakorlatokkal bemelegítjük, felkészítjük testünket a nehezebb ászanákra.

Gyakran végzünk páros gyakorlatokat is, hiszen sok házaspár, anya és gyermeke, apa és gyermeke jár a csoportunkba. Igyekszem a gyakorlást úgy összeállítani, hogy valóban fejtetőtől lábujjakig hasson, vannak állandóan előforduló és időnként ismétlődő gyakorlatok.

Ha új ember csatlakozik közénk, kedvéért többet beszélek egy-egy tartás, póz egészségre gyakorolt hatásáról, a helyes végrehajtásról, mely ászanát mely esetben nem szabad például végezni. A legkisebb fejlődést, az igyekezetet, a törekvést nagy örömmel dicsérem.

Végzünk klasszikus hathajóga ászanákat, energetizáló gyakorlatokat, egyensúlygyakorlatokat, arc-és szemjóga gyakorlatokat. Mindezek egy állandó, kiszámítható sorrendben építik fel a foglalkozást, mely légzőgyakorlatot követően 15 perces relaxációval, vezetett meditációval fejeződik be. Indiai tanítóm hívta fel figyelmemet a hangomból áradó gyógyító energiára és én igyekszem nagy alázattal ezt az ajándékot minden alkalommal megosztani, odatenni a szívemet. Számomra a jóga oktatása odaadó szolgálattá nemesült, felelősséggel tartozom a gyakorlókért, magamért, állandó tanulásra késztet, életem nagy ajándékává vált.

Valahogy mindnyájan tanítványok vagyunk egész életutunk során, fejlődésünkre a teret, lehetőséget éppen a tanítványság tudata adja meg.

A jóga tapasztalati tudomány, nem elegendő a könyvekből merített tudás, meg kell élnem magamban, gyakorolnom kell életem minden területén, testemben, izmaimban, idegeimben, tudatomban fogom érezni és mint jó tanuló érdemessé válok az emberi lét misztériumának megélésére.

A mi jógánk, - ahogy beszélni szoktam róla - szeretettel vár minden új érdeklődőt a körben, hetente három alkalommal: hétfőn, szerdán és pénteken 18 órától Pécsett a Köztársaság-téri általános iskola felújított jógatermében.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése