2014. február 24., hétfő

A talp-térkép (Röviden a reflexológiáról)



Kraft Ferenccel már készítettem riportot, melyet itt, az Egészség-palettán olvashattatok. 

Megtudhattátok róla, hogy közel 50 évesen kezdett el intenzíven futni, kerékpározni. Szó esett arról is, hogy természetgyógyászként dogozik, de éppen csak említettük az egyik fő területét, a reflexológiát. 

Újabb beszélgetésünk során arról kérdeztem: mi is a reflexológia lényege, és mire jó ez a gyógyító vagy akár prevencióként is hasznos módszer.




Testünkön - pl. talpon, fülön, tenyéren, hajas fejbőrön, orron, nyelven - ún. reflexzónák, ezeken pedig reflexpontok találhatóak, melyek meghatározott szervrendszerekhez csatlakoznak. 

(forrás:Internet, fotók reflexológia)

A belső szervek és a reflexzónák oda-visszacsatolási mechanizmusára építve a reflexpontok stimulálásával ösztönözhetjük a szervezetet az öngyógyító folyamat beindítására. A szervezet egyébként maga is képes az öngyógyításra, de időnként valamilyen okból felejtődik, lelassul az öngyógyító mechanizmus. Ilyenkor segíthet a reflexológia.

A talp, a lábfej és a boka feletti 5 cm-es terület az a felület, amely idegen kéz számára a legalkalmasabb a stimuláló hatás alkalmazására. A talpon található reflexzóna tükörképe a szervezetünknek, a reflexpontok összeköttetésben állnak belső szerveinkkel. A reflexpontok stimulálásával jelet adunk a ponthoz tartozó szervnek, ill. több pont masszírozásával az egész szervezetnek, így elindul vagy támogatást kap a szervezet öngyógyító folyamata.

A reflexpontok nyomásánál, masszírozásánál visszajelzésekre figyel, folyamatos szemkontaktussal dolgozik a reflexológus. A fájdalom, külső mimikai vagy hangjelek és a tapintás együttes hatásából lehet a problematikus szervnek megfelelő pontot pontosan megtalálni, és azon dolgozni.

Természetesen a reflexológia csak azoknak a betegségeknek a gyógyításában lehet eredményes, amelyek esetében az adott beteg szerv még működésre képes, tehát stimulálható, és ha a beteg lelki értelemben is motivált a gyógyulásra. Minden talp más, minden ember más, minden beteg gyógyulása személyes figyelmet, időráfordítást igényel.

Érdemes tudni, hogy nemcsak a beteg szervek mutatják meg magukat a talpon, hanem a talpon található elváltozások, pl. bőrkeményedés, szemölcs negatívan hathatnak egy-egy adott belső szerv működésére. Ezzel összefüggésben egyértelmű, hogy a pedikűrnek egészségvédő, preventív módon is be kell épülnie a személyes higiénés eszköztárunkba.
A láb bizonyos deformációi (csontkinövések, boltozati deformációk) - hosszabb távon - betegségek kialakulásához vezetnek. A megelőzésben fontos szerepe lenne nyaranta a mezítláb járásnak, a kényelmes lábbelik használatának, akár az utolsó divat megkerülésével is.

A talpmasszázs nemcsak a betegségek gyógyításában lehet egyike az eredményes alternatív terápiáknak, a betegségmegelőzés szempontjából is fontos. Ma már egyre többen járnak havonta egyszer – kétszer reflexológushoz. Ők a tudatosan élő emberek.

 A reflexológia kínai eredetű, közel 5000 éves gyógymód, de a régészeti leletek szerint az ókori Egyiptomban is ismerték a módszert, aztán mintha feledésbe merült volna. Reneszánszát 1913-tól éli: ekkor kezdte alkalmazni egy amerikai fül-orr-gégész, William Fitzgerald, aki zónaterápiának nevezte el.(www.tai-masszázs.hu)

Ha kérdéseitek vannak a módszerrel kapcsolatban, küldjétek el e-mailben:batairozi53@gmail.com-ra. E-mailben érdeklődhettek a kezelések igénybevételével kapcsolatban is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése