2014. március 21., péntek

A zumba (is) boldogsághormonokat szabadít fel!




A keleti mozgáskultúrák után ismerkedjünk meg most egy divatos, latin-amerikai mozgásformával, a zumbával. A szó mindenkinek ismerős, de vajon tudjuk-e valójában miért jó, és mire jó a zumba?

Beszélgetőpartnerem: Weibl Krisztina,
OKJ-s aerobik edző, rekreációszervező és egészségfejlesztő, aki többféle mozgásformát tanított már, de 2010-ben Riminiben egy 4 napos fitness fesztiválon találkozott a zumbával, és azóta csak ezt tanítja.

Kriszti:A zumba indulása egy columbiai származású, Beto Perez nevű tánctanárhoz köthető, aki táncművészeti főiskolát végzett, és aerobic edzéseket tartott. Egyik edzésére elfelejtette magával vinni az edzéshez előkészített CD-t, és mivel latin-amerikai zenék voltak kéznél, ezek közül választott egyet, és rögtönözni kezdett a csoport előtt. A zumba tehát rögtönzéssel indult, és mivel nagy sikert aratott, új mozgásformaként helyet foglalt magának az edzőtermekben. A népszerűsége rohamosan nőtt, és ezt elsősorban annak köszönheti, hogy jó zenére, változatosságra épül. Többféle latin-amerikai zenei stílus ötvöződik benne, pl.salsa, merengue, cumbia, reggaeton, belly dance, fok music és még sorolhatnám. Termeli ez a zene és a mozgás a boldogsághormonokat! Egy edzés hangulata inkább egy nagy bulira hasonlít, semmint egy edzésre. Mindenki mosolyog, és élvezi a sikerélményt. A képességei szerint ugyanis mindenki tudja követni az edző iránymutatását., mert nem sok és nem bonyolult alaplépésre épül. Van 8 éves vendégem, és van 70 éves vendégem is, és ők is végig tudják csinálni a saját képességeik szerint az órát.
Rozi: Ez azt jelenti, hogy valóban mindenki meg tudja tanulni a zumbát? 
Kriszti: Mindenki meg tudná tanulni, de vannak, akik idő előtt feladják. Ők azok, akik mindent azonnal akarnak.
Rozi: Mi a vendégek főmotivációja? Elsősorban fogyni akarnak, vagy a mozogás motiválja őket? Vagy a zumbázok igazából táncolni akarnak?
Kriszti: Vitathatatlan, hogy a fogyás a fő motiváció, de aki ráérez erre a mozgásformára, az később már a feelingért, a táncért, a csapat miatt jön. De persze így is elérik a fogyást.
Rozi: Mennyire hat az egyre gyorsabban változó divat egy-egy mozgásforma élettartamára? Én úgy látom, egyre rövidebb egy-egy divat lefutási ideje.
Kriszta: Egyetértek. Erős a divat ereje. Amikor Magyarországra bejött a zumba, 40-50 fős csoportok jöttek össze egy –egy edzésre. Mára kicsit megkopott, és ugyan 15-20 fős edzéseket tartok, az egyértelmű, hogy kevesebb új ember jön be. Főként azok morzsolódnak le, vagy választanak új mozgást, akiknek nem igazi lételemük a mozgás, így továbbállnak, hátha megtalálják az „igazit”.
Ugyanakkor vannak, akik végigjöttek velem minden új mozgásformán (spinning, kangoo jumps, zumba) de nekik lételemük a mozgás, ők nem az újdonságot keresik, hanem a mozgáshoz magához ragaszkodnak, és bizonyára hozzám is.


Rozi: Vannak-e a fenti edzésformák között olyanok, amelyek egy-egy korosztályt kizárnak?
Kriszti: Például a kangoo jumps nem mindenkinek válik be szülés után sem, mert a szülés után előforduló inkontinenciát felerősíti. Idős korban sem megfelelő, mert magas pulzusszámmal járó sport, így az idősebb korosztályban gyakrabban előforduló magas vérnyomásnak nem tesz jót.

Ma már annyi lehetőség között válogathat minden korosztály, hogy a személyiségéhez, életkorához és egészségi állapotához illeszkedő mozgásformát mindenki megtalálhatja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése