2014. január 16., csütörtök

Szauna-versenyek és misszió



Riport Monoszlainé Bors Ágnes szauna-mesterrel

2. rész


Említetted korábban, hogy Szauna Oszkárra készülsz. Mit jelent ez? A megnevezés azt sugallja, hogy a szauna-kultúra egyfajta művészet.

A szauna-kultúra terjesztésében nagy szerepe van annak, hogy ma már Magyarországon is van szaunamester-képzés, - akár OKJ-s végzettség is szerezhető- ők profi szauna-mestereknek minősülnek. Persze vannak amatőrök is, pl. úszómesterek, szauna-kedvelők, akik nagyon jók a szauna műfajban, de nem rendelkeznek végzettséggel. Jelentősen hozzájárul a kulturáltabb szauna használathoz, hogy egyre több versenyt is szerveznek Magyarországon is.

Jelenleg két verseny lehetőség van, Az egyik, az ún. a Szauna Szeánsz Oszkár, idén már 4. éve. A másik versenylehetőség a Harvia - Saunabau II. Magyar Országos Szaunamester Bajnokság. 
Ez utóbbi egy körjáratot jelent. Különböző helyszíneken 6 fordulót szerveznek. Ide bejelentkezhetnek a mesterek. Ebben a bajnokságban csak a közönség szavazatok alakítják a rangsort, majd a legjobbak egy döntőn kialakítják a végső sorrendet. Ez egy igazi szauna-happening. Amatőrök és profik is indulhatnak. Egyéniben és 3 fős csapatokban lehet versenyezni. 
A Szauna Oszkár –on csak profik indulnak, a közönség mellett szakmai zsűri is alakítja a rangsort. Három fordulós a verseny. Idén közel 30 fő fog versenyezni. Márc. 8-án Magyarhertelend lesz az egyik középdöntős versenyhelyszín.
Mindkét versenynek van népszerűsítő funkciója, a felöntéseken ilyenkor a vendégek ingyen vehetnek részt. És valóban, a versenyprodukciók átlagon felüli produkciók, a mesterek vállalják az ezzel járó többletköltségeket, extra kencék, illatok, és sokszor hang, fény és egyéb technikák is megjelennek a szórakoztatás érdekében, így nem árt a kreatív, művészi hozzáállás.

Azt érzem, hogy te különleges többletet is érzel a szaunában. Összefoglalod ennek a többletnek a lényegét?

Ma még komoly missziója van a szaunázásnak. Meg kell még tanulni az embereknek a szaunázás egészségtámogató szerepét, el kell fogadniuk, hogy járhat nekik a szaunázás, az önmagukkal való törődés lehetősége. Együtt van a szaunázásban a test, lélek, szellem kapcsolata, együtt van a négy fő elem: a kő, tűz, víz és a levegő. Spirituális üzenete is van tehát.
Továbbá azt tapasztalom, hogy nekünk, Nőknek kicsit nehezebben megy a testi pőreség, ezért a vezetőséggel egyeztetve, lehetőséget kaptam, hogy minden hónap utolsó szerdáján este 6-10-ig, térben elkülönítve lehessek együtt a szaunázást kedvelő, vagy ez iránt még csak érdeklődő hölgy társaimmal, ahol nem csak helyesen szaunázunk, hanem egy kicsit lelkileg is feltöltődünk, beszélgetünk. Első alkalom, január 29-e szerda, nagy szeretettel várok minden érdeklődőt a Parázsfészekbe, egy melengető hangulatba magas nőfokon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése