2014. január 15., szerda

„Szauna-szeánsz - A szaunázás pozitív, egészségmegőrző hatásai



A blog-om mellett a napokban elindítottam az egészség-paletta FB oldalt is.Szeretettel várlak benneteket a FB-n is!

Ahogy tapasztalhattátok, nem a betegség és a gyógyítás áll az érdeklődésem középpontjában, hanem az egészség és a jó életminőség. Az érdekel, hogy mit tehetünk, milyen eszközöket vehetünk igénybe, hogy tudatosan fenntarthassuk az egészségünket, ill., hogy a kisebb, egészségünket veszélyeztető kilengéseket, milyen módszerekkel korrigálhatjuk annak érdekében, hogy ne jussunk el a tünetképzésig, a betegségig.
Mivel az egészségünk maga is dinamikus mátrix, vagyis az energiaszintünk állandóan változó készletünk, és ennek függvényében érezzük egészségesnek vagy kevésbé fittnek magunkat, azokat a módszereket keresem és mutatom be, amelyek az emberek szélesebb rétegei számára is elérhető energiaharmonizáló, energiaaktivizáló (egészség) forrást jelentenek.

Nem véletlenül választottam elsőként Monoszlainé Bors Ágnes, szauna-mestert, ugyanis régi ismerettségünk alapján tudom, hogy elkötelezett híve az egészségkultúrának, és több módszer közül is választhat, ha az energiakészletét javítani akarja, és másoknak is segíteni tud ebben.

„Szauna-szeánsz” - A szaunázás pozitív, egészségmegőrző hatásai
Riport Monoszlainé Bors Ágnes szauna-mesterrel  

Ma a szauna-mestert kerestem meg benned.
Ági, a szauna-mester
Hogy jutottál el egy sikeres HR-szakértői beosztástól a szaunáig, a szauna-mester fokozat megszerzéséig, a szauna-versenyeken való részvételig. Nem egy hagyományos váltási forgatókönyvet valósítottál meg. Mi fogott meg ennyire a szauna-világban?

Húsz év Telekomos (Matávos) HR-es munka után hasonló helyzetbe kerültem, mint annyian mások Magyarországon, vagyis újra kellett gondolni magam, azt, hogy milyen területet tudok elképzelni magamnak, ahol szívesen élek meg új kihívásokat, ahova szívesen fektetek be energiákat. Szerencsére sok minden érdekel, több tervet dolgoztam ki az új életszakaszom elindításához, de konkrétan a szauna-mester – képzésen való részvétel ötlete Szlovéniában egy síelés alkalmával született meg. Részt vettem egy felöntésen, ami lényegesen több volt annál, minthogy bemegy az ember a szaunába, megtörténik a felöntés, és aztán a szaunázók csak nézik, hogyan peregnek a homokszemek. Amit átéltem, az egy kreatív szauna-élmény volt, és elegendő inspirációt jelentett, hogy itthon az Interneten képzések után kutassak, majd elvégezzek egy intenzív szauna-mester képzést, amely OKJ-s végzettséget nyújtott. Szerencsésen alakultak a dolgok, ugyanis a képzőhelyen szóltak, hogy a magyarhertelendi welness fürdő szauna-mestert keres. Mivel pécsi vagyok, és volt is korábbi pozitív benyomásom Magyarhertelendről, jelentkeztem, és azóta ott vagyok szauna-mester. Szerencsés vagyok a tekintetben is, hogy a fürdő vezetés hozzáállása a szauna-témához egyedülálló. Magyarországon sok olyan fürdő-vezető van, aki közgazdász végzettségű, csak a számok érdeklik, esetenként nemhogy a szaunát, de még a vizet sem szereti. Hertelenden a fürdő első számú vezetője több tíz évet töltött Németországban, onnan hozza a szaunázással kapcsolatos tapasztalatait, igényességét. Gyakran bent ül a szaunában, lesi a jobbítás lehetőségeit, támogatja a szauna-csapat versenyzési szándékait, sőt vállalja, hogy versenyhelyszín is legyen a Fürdő.

Mi a szaunázás lényege?

A szaunázás lényegét a hatásai felől lehet megközelíteni. Javítja az általános erőnlétet, erősíti az immunrendszert, fenntartja az erek rugalmasságát, szabályozza a vérnyomást, tehát megelőzés szempontjából is jó a szauna, ha valakinek kezdődő magas vérnyomásos panaszai vannak. Fontos a méregtelenítő hatása. Regenerálja az izmokat, sejteket. Megfiatalítja a bőrt. Testi-lelki felüdülést idéz elő.
Fontos a folyadék-pótlás

Mit jelent a szauna-szeánsz fogalom? Milyen típusú szeánszok vannak?

A szauna-szeánsz, vagy szaunafelöntés egy 10-15 perces vezetett program a szaunában, ahol a szauna-mester illóolajokkal kevert vizet locsol a forró kövekre. Ezt, az illatosított párát keringteti különféle módon, személyre szabott legyezéssel. Így éri el, hogy a szauna összes jótékony hatása rövidebb idő alatt is megvalósuljon. A szeánszokat elsősorban a száraz finn (90-95 fokos) szaunában tartjuk, de előfordul, hogy a gőzkabinban (40-45 fokos) is tartunk felöntéseket. A gőzkabint nem elsősorban izzasztó hatásáért javasoljuk, hanem sokkal inkább a légúti megbetegedések, asztma esetén fejti ki jótékony nyákoldó hatását. Az infraszauna hatásmechanizmusa teljesen más, az infravörös sugárzás közvetlenül a bőrt melegíti, nem a forró párásított levegőn keresztül hat, így ez a szauna nem terheli meg úgy a szívet és az érrendszert, de jellegénél fogva szeánszok tartására nem alkalmas.
A szeánszok sokfélék lehetnek, frissítő, bőrradíros, hidratáló, bőrtápláló, stb….
Legyezés közben
A szeánszok önmagukban is követik a fokozatosság elvét, ami hő, illetve egyéb hatásokat illet. Továbbá, ha egy délutánt vagy estét szándékozunk eltölteni a szaunában, akkor a szeánszok is egymásra épülnek:
Az 1. szeánsz a ráhangolódó szakasz, itt illattal dolgoznak a szauna-mesterek. A 2. szeánsz: hámlasztásra irányul, (sós, cukros, citromos hámlasztások alkalmazhatók). A harmadik szeánsz történik a bőrtáplálás (mézzel, joghurttal, avokádóval, stb).
A magyarok kreatívak a szeánszok megtervezésében, lebonyolításában is. Tematikus szeánszokat élvezhetnek a vendégek. Illat, zene, akár fényhatások összhatása jön létre egy-egy szeánsz alkalmával.

Beszélhetünk-e Magyarországon szauna-kultúráról?

Köztudott, hogy a szaunázás a finnektől és a nyugat-európai országokból ért el minket. A finneknél a túlélést biztosította, a szauna a mai napig központi helyen van pl. a házakban is. Nyugat-Európában a tisztálkodás, a méregtelenítés miatt vált fontossá. Tőlünk északra, nyugatra már tisztában vannak a szaunázás szabályaival, higiénés követelményeivel. Jellemző a kulturált szauna-használat. Nálunk a szaunázás a welness részeként inkább divat, és ezzel összefüggésben vegyes a szaunák közönsége. Még sokan vannak, akik neveltetésük, tapasztalatlanságuk révén az elemi szabályok betartása nélkül használják a szaunákat. Itthon sok szaunában megengedik például a fürdőruhás szaunázást, ami pedig higiénés és élettani szempontból sem helyes döntés. A szaunába nem szabad papucsot vinni, mert a bacik mellett káros hatása van a gumik kémiai reakcióinak is, melyeken a hő hatására átesnek. Ugyanez a helyzet a műszálas, egybe részes fürdő ruhákkal is. Oldódnak a hő hatására, bekerülnek a légtérbe olyan mérgező anyagok, amelyeknek a belégzésével többet ártunk magunknak, mintha oda sem mentünk volna. És ha elkövetik a vendégek, azt a hibát is, hogy nem terítenek a teljes testfelület alá (a talp alá is) törölközőt, akkor kellemetlen szagokat maguk mögött. A szaunázás után sokan zuhanyozás nélkül mennek a merülő medencébe, teljesen szabálytalanul. Le kell mosni az izzadtságot, és ezt követően illik használni a merülő medencét, dézsát. Sokan a fürdő teljes területén papucs nélkül járnak, így pl. a mosdóba is, majd a szaunába is mezítláb mennek be…
Szauna-kultúra akkor lesz, ha a vendégek az általuk igényelt kulturált környezethez maguk is kulturáltan járulnak hozzá. A szabályok mindenhova ki vannak írva, de a vendégek többsége nem olvassa el ezeket. A kultúra most itt tart. Azt hiszik, hogy a jegybelépő mindenre feljogosítja őket. Nem gondolnak arra, hogy egy helynek lehet szelleme, higiéniája, stb.
Szauna kisokos

A következő bejegyzésben,a riport befejező részét olvashatjátok:a szauna-versenyek világáról.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó, érdekes cikkek a szaunázásról. Én annak idején Magyarországon csak hallottam a szauna hiréröl, és nem is tudtam elkepzelni, hogy ki lehet birni akar 100 fokon feluli hömérsékletet. Aztán Finnországban volt alkalmam "belekóstolni" és megszeretni a szaunát. És mostanában már minden nap szaunazom. Azt hiszem az itt leirt szaunázási forma a "kontinentalis" tovabbfejlesztett formája. Az északi országokban sehol nem tapasztaltam az illóolajok használatát. Finnországban leveles nyirfaágakbol készitett "csokorral" (nem talalok ra jobb szot) szokták a testuket vagy egymas testét csapkodni. A legjobbak a zsenge, Szentiván elött szedett nyirfaágak. Ez ad illatot is, és a nyirfalevelek tartalmaznak hasznos anyagokat, amik allitolag jok a börnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örültem a hozzászólásnak. Szabad-e az egészség-paletta FB oldalán is megosztani?

      Törlés