2014. január 10., péntek

Az egészséges vidék: kirándulás Geresdlakra

Az év végi hajrában még néhány klassz emberrel létrehoztunk egy régen dédelgetett terven alapuló vidékfejlesztési egyesületet, amely a FALU és a VÁROS kapcsolatát kívánja elevenebbé tenni Baranyában, azon belül a Baranyai dombság területén. Az egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy felkeresik azokat a településeket, ahol tagtársaink élnek. Megismerjük a települések értékeit, problémáit, és a tapasztalatok birtokában a magunk eszközeivel megpróbálunk eleven kapcsolatot kialakítani a vidéken élők és a városi lakosság között.

Ezen a héten egyik tagtársunknál, Hesz Annánál jártunk Geresdlakon, egy kicsi baranyai faluban.

A község Baranya megye keleti részében helyezkedik el. Földrajzi értelemben része a Baranyai-dombságnak, ezen belül annak a területnek, amit összefoglaló néven Geresdi-tönknek nevezünk. Népesség szempontjából szervesen hozzá tartozik azokhoz a településekhez, amelyek Mohács és Pécsvárad között fekszenek, amelyekben a 18. században német nyelvű lakosság érkezett, akik nyelvüket, nemzetiségi hagyományaikat a mai napig megőrizték és ápolják is azokat.
Geresdlak két településből és egy településrészből alakult ki, mégpedig Geresdből, Püspöklakból és Kisgeresdből. A község gyönyörű természeti környezetben, igazi dombvidéki területen fekszik, körülötte fennsíkszerű dombhátak, lankák, völgyek, ligetes részek vannak. Maga a település völgyben épült fel, amely egyik jellegzetessége a magyarországi, baranyai falvak kialakulásának. A lakóházak száma Geresdlakon 400. (http://www.gozgomboc.hu/index.php?page=/index.nml&subpage=/hu/geresdlak.nml)

Nagyon örültünk Anna meghívásának, mert egy kicsit a család szülőhazája ez a falu, hisz apai ágon innen származik a férjem. Geresdlakhoz közeli faluban nőtt fel, Kékesden. Gyakran megfordultunk az utóbbiban, de Geresdlakon csak átutaztunk egyszer-egyszer. Nem élnek már ott rokonaink.  
A vendéglátónkat gyerekkorából ismertük, de évtizedekig nem találkoztunk. Most az egyesület hozott bennünket össze.

Anna megmutatta a falu kincseit: a mézeskalács falut, amelyet évek óta megépít a falu közössége az adventi időszakban. Hihetetlen közösségformáló ereje van ennek a gasztronómiai és vizuális kalandnak. Receptek cserélnek gazdát, fejlődik a mézeskalács-építés technológiája, valódi projekt-hangulatban épül a falu.




Gazdag, népviseletet bemutató babagyűjteménnyel rendelkezik a falu.


Gyönyörűek a ruhák, igényesek az életképek.
 Igazi kis hagyományőrző mesevilág tárult elénk.

Lenyűgöző a kézimunka kiállítás anyaga is. Vállkendők, pólyák, falvédők, komatál kendők kavalkádja jelzi, hogy a falu lakosai értik, tudják, hogy így -együtt, kiállítva-másokkal megosztva - igazi érték az eddig szekrényben őrzött kincs.
                                                                                   







Végére hagytam a nagy kalandot, a Geresdlakot ismertté tevő gőzgombócot. Vendéglátónk, Anna lenyűgözött bennünket a falu hírességével.



(Anna receptjét nemsoká közreadom, de addig is találhattok tanuló-receptet:  (http://www.gozgomboc.hu/index.php?page=/index.nml&subpage=/hu/geresdlak.nml) )

Döbbenetes, hogy egy ilyen kicsi faluban mire képes az összefogás!
Jó lenne, ha ezeknek az embereknek a közösségépítő céljait, hagyományőrző értékeinek gyűjtését is támogatnák  a vidékfejlesztési források!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése