2013. december 6., péntek

A test és a lélek egészség esélyei (egyszer s máskor)


David Gilmour (Pink Floyd story 1965-2012),
 A fiatalságom egyik férfi-ikonja
Hosszú haj, zene, önmegvalósítás, kultúra, művészet
Közhely, közhely, közhely, hogy amíg egészségesek vagyunk, többségünk nem is hederít az egészségtudatos életvitel kialakítására. Pontosabban az én generációm - üdítő kivételektől eltekintve - fiatalkorában nem sokat foglalkozott az egészségével.
A 70-es években éltem a gimnazista, egyetemista éveimet. Keveset mozogtunk. Dohányoztunk, sokat. Rendszertelenül ettünk, keveset. Ebben az évtizedben hódított a konyak...
De, nem hallottunk hormon kezelt baromfi húsról, nem olvasgattuk a szupermarketekben (mert még nem is nagyon voltak) az élelmiszereken feltüntetett adalékanyag-mennyiségeket (mert még nem is tüntették fel).
Azokban a körökben, amelyekben én mozogtam, nem füveztünk, viszont Kundera regénycímével élve: élményünk volt, hogy  "az élet  máshol van". Majdnem tisztán láttuk azokat a társadalmi körülményeket, amelyek a reális életterünket megszabták, de rengeteget olvastunk, beszélgettünk, vitatkoztunk, és voltak céljaink, jövőképünk, eszméink, elveink. Az a szellemi légkör, amelyet önmagunk számára kialakítottunk - úgy, ahogy - rendben tartotta a lelkünket. Hosszasan sorolhatnám még miben, mivel ártottunk az egészségünknek, és mi mindennel használtunk neki.

Brad Pitt, a mai kor férfi-ikonja





Azt tapasztalom, hogy a mai a fiatalok között markánsan jelen van az egészségtudatos szemlélet.
Közülük sokan figyelnek arra, hogy minél egészségesebben étkezzenek. Egyre keresettebbek a biotermékek, helyi termékek.  Figyelnek a kozmetikumok összetételére. Figyelnek rá, hogy sokat mozogjanak. A gépkocsi használattal szemben tömegesen a kerékpározást részesítik előnyben. Fontos az egészséges, az erős test.
Sok fiatal fordul a természet felé. A természet szeretete, a természet közeli életmód vágya, megvalósítása sokak számára realitássá válik. Hátat fordítanak a nagy városoknak. És fiatalok tömegei választanak spirituális utakat a személyiségfejlődésük kibontakoztatásához.

(Persze tudom, hogy emellett tömegesen jellemző az önpusztító, kilátástalanságban vergődő, cél nélküli fiatal is, de nem is az a célja ennek a bejegyzésnek, hogy elemzésen alapuló, pontos kor-körképet adjon az egészséghez való viszony átalakulásáról.)

Azok akik manapság egészségesen akarnak élni,  egyre tudatosabban törekszenek az egészség rendszerszerű megközelítésére. Próbálnak egészségesen étkezni, tiszta vizet inni, jó levegőn élni, harmóniába kerülni az élet természetes körforgásával. Tudatosan törekszenek a testi lelki harmónia megteremtésére. De vajon  könnyebb vagy nehezebb helyzetben vannak, mint a 70-es, 80-as években?

Ez a pár sor csak délutáni, tea melletti gondolat-kószaság. Akinek kedve van, egy másik szobában, egy másik tea mellett kiegészítheti a fenti felsorolást, vitatkozhat vele, szememre vetheti az általánosítás vétkét, de megteheti azt is, hogy elgondolkozik azon, melyik kor életkerete kedvezett jobban a lélek egészségesebb működésének. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése