2015. március 3., kedd

Egy tuti jó harmónia-mix

Vági Ágit több, mint 30 éve ismerem. Ebből 4 évig a tanítványom volt, a többi már a barátságunk. Jóban, rosszban. Az a ritka fajta, akire MINDIG számíthatok. És az ember azt hiszi, hogy ha leül egy ilyen régi, kipróbált baráttal, akkor tudja, hogy mit fog válaszolni a kérdéseire, és csak a Paletta olvasóknak lesz érdekes (mert én már úgy is tudom)  hogyan építette fel és tartja fenn a harmonikus életet. De ez csak részben igaz.  Nekem is érdekes volt a beszélgetésünk, mert ha egy alkalomnak nevet adunk, mindjárt koncentrálttá teszi a gondolkodást és a beszélgetést. Az interjú kezdetén azt kértem tőle, sorolja fel, mitől olyan irigylésre méltóan kiegyensúlyozott?

A válaszai összefoglalva:
  • Havonta kell egy színházi előadás, film vagy egy koncert. Tudatosan figyelek rá, hogy ez meglegyen, Lehet, hogy ezt a havi egyet sokan keveslik, de nem könnyű úgy alakítani az életünket a mai világban,  hogy mindig beleférjen. Ha viszont nagy ritkán nem sikerül, hiányzik.
  • Tavasszal, ősszel és ha az időjárás engedi, télen is túrázunk. Az az ideális, ha kéthetente mehetünk, de a havi egy ebből is szinte kötelező, mert az erdő, a gyaloglás teljesen kikapcsol bennünket. A kirándulás a beszélgetésekre is nagyon jó alkalom, mert a hétköznapokban soha nincs annyi idő a beszélgetésre, mint a kirándulások alatt.
  • A nyári szabadságunkat mindig a hegyekben töltjük, és belefér egy-egy városnézés, helyi érdekesség is. Az a lényeg, hogy aktív pihenés legyen. Láb lógatásból elég 2 nap. Ritkán választjuk a tengerpartot.  Ha tehetjük év közben elmegyünk egy-egy hétvégére itthon pihenni. Csönd, kerékpár, könyvek, séta. Teljes feltöltődés. Magyarországot egyébként teljesen bejártuk a gyerekekkel. Ezt a férjemmel együtt nagyon fontosnak tartottuk.
  • Hetente kétszer jógára járok.
  •  Rendszeresen olvasok, ez elengedhetetlen. Jó, ha valakivel tudok beszélgetni a könyvekről. Többségében van rá módom.
  • Hegedülök 15 éves korom óta. Több, mint 30 éve zenekari tag vagyok.
  • A munkát, ha egy mód van rá, a munkahelyen hagyom. Ezt is meg lehet tanulni.
  • Minden hétvégén átnézem, hogy áll a lányom az iskolában, de naponta is van egy időkeret, amikor ha igényli, kérdezhet, segítek az iskolai dolgaiban a szükséges mértékig.
  • Sokat beszélgetünk a férjemmel.A nagy fiammal csak hétvégén tudok.
  • Fontosak a családi hagyományok, tradíciók. Ragaszkodom hozzá, hogy a nagycsalád (szülők, testvérek, szűk baráti kör) jelen legyen az életünk fontos eseményein, ünnepein.
  • A házasságom kezdete óta van szabad idősávom. Ezt nagyon fontosnak tartom. Kell, hogy az ember elvonulhasson magával, az éppen aktuális kérdéseivel, érzéseivel. Kell, hogy beleférjen a barátnővel egy salátás beszélgetés. Kell, hogy elkészülhessenek a személyre szabott, titkos ajándékok karácsonyra. Kell az idő az örömhöz, a bánathoz, mindahhoz, ami csak az enyém.
És hogy mindebben volt az új elem számomra??
Külön-külön semmi, de így rendszerben látva, összeállt a tapasztalatokra, önismeretre épülő TUDATOSSÁG, amellyel ez a nő, barátnő megszervezi a harmóniát.

Eredetileg azért ültünk le beszélgetni, hogy a zene szerepéről, harmóniateremtő erejéről beszélgessünk. Nem rajta múlt, hogy nemcsak arról volt szó. (Legközelebb az zenével kapcsolatos pozitív élményeit is megosztom.)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése